Ezt a szöveget valahol a neten találtam...elég sokat bogarászok, szörfözgetek mostanában ebben a témában és ami érdekes azt letöltöm...

 Adhattak volna nekem is egy hasonlót, vagy elmondhaták volna szóban, akkor nem éreztem volna ennyire felkészületlennek magam... ennyit korrekt a tájékoztatásról... amit tudok azt csak a netről tudom... Ez a betegség a hatvanon túli férfiaknál gyakaribb... közüllük vajon hányan tudnak így információhoz jutni?

Gyomordaganat
 
Igen Tisztelt Betegünk!
 
A beavatkozáshoz, melyet Önön tervezünk, szükséges az Ön beleegyezése. Ahhoz, hogy Ön dönteni tudjon, az alábbi ismertetéssel szeretnénk segítségére lenni a betegségről, valamint a beavatkozás módjáról, jelentőségéről, következményeiről és a szóba jöhető szövődményekről.
A betegség
Az eddigi vizsgálatok az Ön esetében rosszindulatú gyomordaganat lehetőségét vetették fel.
Kilátások kezelés mellett és kezelés nélkül
A gyomorrák kezelés nélkül néhány hónap, év alatt a beteg halálát okozhatja. A növekedő daganat akár életveszélyes mértékben vérezhet, a gyomrot úgy szűkítheti, hogy a táplálkozást lehetetlenné teszi, a környező szervekre terjedhet gátolva azok működését és áttéteket képezve, szétterjedve a szervezetben általános leromlást okozhat. A pontos kilátások attól függnek, hogy a daganat mennyire előrehaladott.
Diétás vagy gyógyszeres kezeléstől eredmény nem várható. Az egyetlen, ami gyógyulást jelenthet a daganat sebészi eltávolítása. Ez tehát azt jelenti, hogy a daganatot, amennyiben még lehetséges mielőbb el kell távolítani.
Műtéti eljárások
A műtét altatásban történik, melyről külön felvilágosítást kap.
A műtéti tájékozódáshoz a has közepén a szegycsont aljától a köldökig húzódó metszést ejtünk. Amennyiben a daganatot kivehetőnek találjuk, szükséges lehet a metszést meghosszabbítani a köldök mellett lefelé vagy kiegészíteni egy keresztirányú metszéssel. Amennyiben a daganat eléri a nyelőcsövet, akkor a metszést a hasról indítjuk és rávezetjük a bal mellkasfélre, megnyitva ezzel a bal oldali mellüreget is. Lehetséges egyéb hasi metszésvezetés is.
A daganat előrehaladottságát a különféle előzetes vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT) csak megközelítőleg tudják megadni. A pontos kiterjedést csak a műtét első szakaszában végzett tájékozódás során tudjuk megállapítani. Ilyenkor derül csak ki, hogy a daganat eltávolítható-e sebészileg, hogy vannak-e a májban, a hashártyán stb. áttétek.
Laparoscopos műtéti tájékozódás: A műtéti tájékozódást lehet laparoscoposan (a hasfalon kis lyukakon áthatoló eszközzel, így nem lesz nagy metszés) végezni, annak megállapítására hogy van-e áttét.
Gyomordaganat esetén a gyomor részleges vagy teljes eltávolítását kell végezni. Részleges eltávolításra a gyomor alsó 1/3-ában ülő daganatok esetén van lehetőség, ilyenkor a gyomor alsó 3/4 részét távolítjuk el. A gyomor középső és felső részén található daganatok esetén az egész gyomrot eltávolítjuk. A műtéthez hozzátartozik a környező nyirokcsomók eltávolítása. Ha a daganat nem kapcsolódik össze életfontosságú szervvel, akkor azt a daganattal együtt, a gyógyulási kilátások javítása szempontjából azt eltávolítjuk. Így eltávolításra kerülhet a lép, hasnyálmirigy farka, a máj bal lebenyének egy része, a nyelőcsőből néhány centiméter, a rekeszizomból, a nyombélből, vastagbélből egy-egy darab. Ezen szervek eltávolítására azért van szükség, mert a gyógyulás reményét akkor tartjuk meg ha daganatot a szervezetben nem hagyunk vissza. Az eltávolított szerv helyére vékonybelet húzunk és ezt varrjuk a gyomor csonkjához, vagy a nyelőcső végéhez.
Tüneteket kezelő vagy megelőző műtét:
Amennyiben a daganat eltávolítása környező szervekre terjedés vagy áttétek miatt nem jön szóba lehetőség van tüneteket kezelő vagy megelőző műtét végzésére. Várható ugyanis, hogy a továbbiakban a daganat a gyomor ürülésének akadályozásával, illetve, ha olyan helyen növekszik az epeutak eltorlaszolásával fog a betegnek zavart okozni. Emiatt megkerülő utak biztosítására van lehetőség. Alsó harmadi daganatnál az egészséges gyomorrészhez felvarrt vékonybélen át a táplálék útja még sokáig biztosított lehet, amikor a daganat már elzárná a gyomorkaput. A hasnyálmirigy fejébe terjedő daganatnál pedig megkerülő epeúti összeköttetésssel lehet megelőzni az epevezeték elzáródását, a sárgaságot. Ezek mellett a beavatkozások mellett a daganat benne marad a szervezetben, csak a panaszmentes időszakot tudjuk meghosszabbítani.
A műtét időtartama:
A gyomoreltávolító műtét időtartama kb. 2,5 - 5 óra. A tüneteket kezelő illetve megelőző beavatkozásoké rövidebb kb. 1 - 1,5 óra.
A műtét utáni időszak várható lefolyása
A műtét után a beteg visszakerül az osztályra kivéve, ha megterhelő műtét volt, vagy ha az Ön szervezete rosszul tűrte a beavatkozást. Ezekben az esetekben az Intenzív Osztályra kerül, ahonnan ha eléggé megerősödött kerülhet csak vissza a Sebészeti Osztályra.
A műtét után várhatóan különféle csövek lesznek rögzítve a testéhez, melyek a következők lehetnek: hasi drének (a hasüregből, a műtéti területről kivezeti a váladékot, néhány nap után távolítjuk el), mellkas cső (a mellüreg megnyitása esetén a tüdők működéséhez kell, néhány nap után ezt is eltávolítjuk), gyomorszonda (az orron keresztül a bélrendszerbe vezetett cső, a termelődő bélnedvtől tehermentesíti a bélvarratokat, melyet néhány nap után távolítjuk el), vizelet katéter (a húgycsőbe vezetett katéteren át biztosított a vizelet ürülése, amíg fel nem tud kelni a beteg), esetleg tápláló vékonybél-szonda (ezen keresztül kaphat tápfolyadékot amíg szájon át nem ehet), infúziós kanülök a karban illetve a vállban (ezeken keresztül kap folyadékot amíg szájon át nem tud elegendőt bevinni), oxigén-orrszonda ( az orrlukba benyúló végű szonda amin át oxigénadagolás lehetséges), fájdalomcsillapító kanül (a háton a gerinccsatornába bevezetett vékony kanül). A fájdalomcsillapítást az infúzióhoz és izomba adott gyógyszerekkel biztosítjuk, illetve a gerincbe helyezett fájdalomcsillapító kanülön keresztül, az első napokban rendszeresen, majd igény szerint. Részleges gyomoreltávolítás esetén 2 - 3 napig szájon keresztül nem táplálkozhat, ezután fokozatosan vezetjük be a diétáját. Teljes gyomoreltávolítás esetén 7 napig tart a koplalás, majd kontrasztanyag nyeletéses röntgen vizsgálat következik. Amennyiben ez kórosat nem talál ihat, majd fokozatosan ehet is. A műtéti sebeken lévő kötést rendszeresen ellenőrizzük, a varratokat a 7-10. napon távolítjuk el. A hazaengedés időpontja szövődmény nélkül a 10-12. napon várható.
Lehetséges szövődmények
Valamely beavatkozás abszolút veszélymentességét egyetlen orvos sem garantálhatja. Minden műtét magában hordja bizonyos szövődmények kialakulásának lehetőségét.
Műtét alatt:
A műtét során különféle szerv-, ideg-, érsérülések kialakulása jelenthet kockázatot. Ezek közül legnagyobb a lépsérülés rizikója, mely lépeltávolítást tehet szükségessé. A lépeltávolítás azonban lehet a műtét része, amennyiben a daganat kiterjedése indokolja. Jelentősen ritkábbak egyéb sérülések, mint pl. vastagbélsérülés.
Műtét után:
Különféle általános szövődmények jelentkezhetnek, mint sebfertőzés, thrombosis, embólia, érelzáródás, utóvérzés, valamint a műtéti seb gyógyulásával kapcsolatos zavarok, mint gennyedés, sebszétválás. Minden bélvarrat készítése esetén előfordulhat, hogy a varratok elégtelenné válnak, aminek a következménye hashártyagyulladás lehet. Létrejöhet bélhűdés, bélelzáródás, mely azonnali újabb műtétet tehet szükségessé. Kialakulhat hasnyálmirigy gyulladás, hasnyál-sipoly, aminek a gyógyulása hosszú, türelmet igénylő folyamat, tüdőgyulladás, szívelégtelenség.
Késői szövődmények illetve következmények:
A gyomor hiányával együtt lehet élni, a lábadozási időszak elteltével a munkába vissza lehet térni, bármely szabadidős tevékenységet folytatni lehet. A hasfal kímélése érdekében nehezet emelni legalább 6 hétig nem ajánlott. Speciális diétát tartani nem szükséges! Bármely ételt szabad fogyasztani, egyéni tapasztalat mutatja meg mely ételeket tolerálnak rosszabbul a betegek. Leggyakrabban a tejtermékek, puffasztó és fűszeres ételek okoznak panaszt. Fontos az alapos rágás, eleinte akár pépesítés! A megfelelő kalória-bevitelhez javasolt naponta 5 - 6-szor, vagy többször is étkezni.
A gyomor hiánya esetén gyakrabban előforduló speciális zavarok:
Vérszegénység: kifejlődése megelőzhető B12 vitamin és vaskészítmények rendszeres injekciós adagolásával.
Epés felböfögés, nyelőcsőégés: mivel a gyomor eltávolításakor a gyomor előtti és utáni záró izomgyűrű is eltávolításra kerül a betegek egy részében gondot okoz, hogy a bélből az epe visszajuthat a nyelőcsőbe. Megfelelő műtéti eljárással ennek az esélye kicsi, de sohasem nulla. Epés nyelőcsőégés ellen gyógyszereket lehet szedni.
Fogyás: a gyomor hiánya miatt egy étkezés során kisebb táplálékmennyiséget tud elfogyasztani a beteg. Az emésztés is romlik bizonyos mértékben, ezért a testsúly csökken, majd alacsonyabb szinten stabilizálódik. A kisebb tárolókapacitás miatt naponta többszöri étkezés javasolt. Kalóriadús tápszerek fogyasztása is szóba jön. Az emésztés javítására emésztőenzim készítményeket lehet szedni.
Hasmenés: a táplálék gyorsult továbbítása a bélrendszerben különféle panaszokat - mint étkezést követően jelentkező felhasi kellemetlen teltségérzet, szédülés, hányinger esetleg hirtelen hasmenés - okozhat. Elkerülésére javasolt a szilárd és folyékony táplálék időben elkülönített bevitele, magas cukortartalmú ételek kerülése.
A műtét halálozása 2-3 %.
A műtét után kb. 2 hónap múlva fogja elérni azt a fizikai állapotot, hogy könnyű fizikai munka végzésére alkalmas lesz. A további terhelhetősége attól függ, hogy terhelés mellett a testsúlyát tudja-e tartani vagy nem. Gyomoreltávolításon átesett betegek általában könnyű fizikai munkára és irodai szellemi munkára teljes munkaidőben alkalmasak. Annak érdekében, hogy a munkánkat - a betegeken való segítést - megkönnyítse kérjük együttműködését a vizsgálatok és a kezelés során az Önnek feltett kérdések gondos megválaszolásával adatok szolgáltatásával, melyek szükségesek lehetnek a szövődmények megelőzése céljából (pl. foglalkozási ártalmak)! Kérjük az orvosi utasításokat pontosan tartsa be!
Kérjük beleegyezését, hogy a műtétet Önön elvégezhessük, továbbá, hogy amennyiben a műtét során annak tervét, kiterjedését meg kell változtatnunk, azt megtehessük. Utóbbira azért van szükség, mivel a műtét felfüggesztése, a kiterjesztés elhalasztása az Ön számára újabb megterhelést (pl. újabb altatás) tenne szükségessé.
 
 

Na most hogy ezt elolvastam, egy kicsivel nyugodtam vagyok, legalább tudom mi vár rám... ugyanakkor ha öszinte akarok lenni, és miért ne lennék az? ROHADTÚL FÉLEK...

Szerző: adenocarcinoma  2009.05.30. 18:08 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adenocarcinoma.blog.hu/api/trackback/id/tr241153536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog 2009.05.31. 18:02:23

A félelem egészséges. Holnap ügyelek, nem tudom lesz-e időm géphez jutni. Sok szerencsét kívánok és minden jót! Várom a műtét utáni kommenteket.

anya nélkül 2012.03.20. 13:53:26

helló kedves mindenki!Én csak annyit szeretnék mondani hogy akinél ez a betegség kialakul azt már sokan ember számba se veszik! tapasztalatból mondom mert Édesanyám két hete halt meg gyomorrákban amit tavaly augusztusban diagnosztizáltak nála de február óta orvosról orvosra járt és amikor kiderült akkor műtétet ajánlottak neki! Szegény el is ment a műtétre de csak felnyitották és semmit nem csináltak vele. ez volt szept.5-én járt kemora meg szedte a gyógyszereket mégis az utolsó hónap szenvedés volt neki mert enni nem tudott csak inni,és a legutolsó 2 hétben már csak hányt amit ivott mindent. a háziorvos nem foglalkozott vele nagyon .és a diagnosztizálásnál adott fél év letelt és tessék már nincs édesanyám!!!!!!!!!!!!ennyit erről pedig figyelmeztető jel lehetett volna az orvosoknak hogy a testvérei 1 hónap különbséggel rákban haltak meg ! az egyik egy 6 óra alatt lezajló vérrákban a másik több évig tartó immunrákban halt meg

Csicsoka 2012.04.08. 07:30:58

Sziasztok! Áldott Békés és főleg reménnyel teli szép ünnepeket kívánok minden kedves betegnek és a hozzátartozóinak.
süti beállítások módosítása