A B12 -t, vagy más néven a "vörös vitamin"-t, (vagy ha úgy tetszik kobalamin-t)
havonta böki belém a háziorvosom.
Miért nem tablettákat, bogyókat vagy olyan kajákat eszek amik tartalmazzák ezt az anyagot?
Ennek igen egyszerű oka van! A vitamin ahhoz, hogy a vékonybélben fel tudjon szívódni gyomorfal sejtjei által termelt intrinszik faktor nevű fehérje alkotóelemmel kötődik.
Na már most ugye nekünk nincs gyomruk… így ugye gyomorfal se nagyon… a kevés gyomorsav, a nem megfelelő mennyiségű intrinszik faktor a B12-vitamin hiányához vezet.
Ami ugye valljuk meg őszintén, elég pocsék dolog lenne, hiszen létfontosságú folyamatokban vesz részt.
A B12 vitamint az 1940 es évek vége felé már felfedezte az orvostudomány (vagyis akkoriban azonosították borjúmájból, mint olyan alkotóelemet, ami képes meggyógyítani a halálos vészes vérszegénységet). Azt is tudják, hogy elengedhetetlen a sejtek megújulásához és különösen fontos a vörösvértestek és az idegeket borító hüvely (myelin) képződéséhez, az idegrendszer normális működéséhez. Nem utolsó sorban növeli a szervezet energiáját is.
Nem kell megijedni, hiánya igen lassan alakul ki, mivel a szervezetünk a májban raktározza ezt a vízben oldódó vitamint. Egy átlag emberkének kb. 5 évre elegendő készlete van.
Hogy mennyi kell belőle? Vagy, hogy milyen gyakran kell beadatni? Ez személyre szabott, egy azonban biztos, túladagolni nem lehet. A német fórumon van olyan, aki 2-3 hetente lövi magát. De olyan is akad, aki hosszabb szünet után tölti fel szervezetét a számára szükséges mennyiséggel. Abban viszont mindenki egyetért, hogy ez elengedhetetlen, és hogy orálisan nem működik a dolog.
Utolsó kommentek