Kedves GyomNélk (Gyomor nélküliek)


  A B12 -t, vagy más néven a "vörös vitamin"-t, (vagy ha úgy tetszik kobalamin-t) havonta böki belém a háziorvosom.

Miért nem tablettákat, bogyókat vagy olyan kajákat eszek amik tartalmazzák ezt az anyagot?

Ennek igen egyszerű oka van! A vitamin ahhoz, hogy a vékonybélben fel tudjon szívódni gyomorfal sejtjei által termelt intrinszik faktor nevű fehérje alkotóelemmel kötődik.

Na már most ugye nekünk nincs gyomruk… így ugye gyomorfal se nagyon… a kevés gyomorsav, a nem megfelelő mennyiségű intrinszik faktor a B12-vitamin hiányához vezet.

Ami ugye valljuk meg őszintén, elég pocsék dolog lenne, hiszen létfontosságú folyamatokban vesz részt.

A B12 vitamint az 1940 es évek vége felé már felfedezte az orvostudomány (vagyis akkoriban azonosították borjúmájból, mint olyan alkotóelemet, ami képes meggyógyítani a halálos vészes vérszegénységet). Azt is tudják, hogy elengedhetetlen a sejtek megújulásához és különösen fontos a vörösvértestek és az idegeket borító hüvely (myelin) képződéséhez, az idegrendszer normális működéséhez. Nem utolsó sorban növeli a szervezet energiáját is.

Nem kell megijedni, hiánya igen lassan alakul ki, mivel a szervezetünk a májban raktározza ezt a vízben oldódó vitamint. Egy átlag emberkének kb. 5 évre elegendő készlete van.

Hogy mennyi kell belőle? Vagy, hogy milyen gyakran kell beadatni? Ez személyre szabott, egy azonban biztos, túladagolni nem lehet. A német fórumon van olyan, aki 2-3 hetente lövi magát. De olyan is akad, aki hosszabb szünet után tölti fel szervezetét a számára szükséges mennyiséggel. Abban viszont mindenki egyetért, hogy ez elengedhetetlen, és hogy orálisan nem működik a dolog.

 

Szerző: adenocarcinoma  2009.12.02. 14:19 1 komment · 1 trackback

Címkék: vitamin b12

A bejegyzés trackback címe:

https://adenocarcinoma.blog.hu/api/trackback/id/tr721568808

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: just click the following website 2019.04.10. 14:18:37

Szakállolaj teszt - Dad's Beard Oil (Budapest Barber Shop) - Pimp MySelf

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konzilium 2009.12.05. 14:49:52

..nem értem miért nem tudok regisztrálni a német oldalra..
kérek szépen segítséget. szildi@citromail.hu az email címem.. köszönöm előre is..
süti beállítások módosítása