Kedves Erika, azt kérdezed a legutóbbi hozzászólásodban, hogy "baj-e, hogy a nővéred nem kap B12 vitamint… "

Véleményem szerint igenis hogy baj, sőt nem is kicsit, bár már korábban írtam erről, most szükségét érzem, hogy megerősítem ezt.

Fontos, hogy tud, egy idő után a B12 vitamin hiánya miatt vérszegénység alakul ki.

Nem kell megijedni ez nem ripsz-ropsz, egyik napról a másikra történik, hanem hosszú évek alatt alakul ki. A szervezetünk ezt a vitamint viszonylag egész jól képes raktározni. De sajnos minden raktár kiürül egyszer, és akkor többek közt csökkeni kezd a vér oxigénszállító képessége. A legjellemzőbb tünetek: kimerültség, légszomj, szédülés, sápadtság, gyors szívverés. Sőt a B12-vitamin hiánya az elágazó láncú zsírsav-anyagcserében játszott szerepe miatt az idegrendszeri pályák mielinhüvelyére is károsan hat. Ami a kezek és a lábak zsibbadását, "hangyamászás" érzését kelti.

A B12-vitamint a szervezet úgy veszi fel, hogy a A gyomor-nyálkahártyában termelődik az intrinsic faktor nevű fehérje, ami ahhoz szükséges, hogy a B12-vitamin felszívódjék a vékonybél csípőbél (íleum) szakaszából.

Mivel nekünk nincs gyomrunk, így nem termelődik az intrinsic faktor fehérje, magyarul hiába eszünk B12 vitamin tablettát, vagy olyan ételeket, amik ezt tartalmazzák ez a vitamin nem fog tudni a szervezetünkbe felszívódni. Ezért, hogy a B12 vitaminhiány kialakulását elkerüljük izomba adott injekció formájában, élethossziglan pótolnunk kell!

Ha az orvosod mást mond, kérdezz meg erről egy másikat, és az orvosodat lásd el megfelelő szakkönyvekkel, amikből hézagos tudását pótolni tudja, mert valószínűleg ez nem az ő szakterülete. Keress megfelelő szakembert!

Tudod olyan ez mintha a festőt kérdezel a falrakásról, bár mind a kettő az építőiparban dolgozik, sőt mind a kettő falakkal dolgozik, jó esetben mégis csak a kőműves rak jobb falat.

 

 

Szerző: adenocarcinoma  2010.01.31. 14:19 7 komment

Címkék: b12 vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://adenocarcinoma.blog.hu/api/trackback/id/tr601716962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konzilium 2010.01.31. 17:04:08

Üdv! .. leírom ami nálam van , ennyi idővel a műtét és onk. kezelések óta: /2007 dec./

.. 3 havonta adnak B12 injekciót, / sejtszaporító hatása lehet/.. én a műtétem után kb. 8 hónappal kaptam az elsőt, de mivel előjött egy áttét a varrat mentén, abbahagyták és B12 csak tavaly decemberben kaptam újból, majd februárban fogom a következőt..
az onkológusom és a háziorvosom szerint -aki egyébként endokrinológus is egyúttal, ők ezen állásponton vannak /..szerintük fontos szedni a B vitaminokat /B1, B6/ C vit. kb /500-as naponta elég/ és megnézetni a vérképet folyamatosan / 4-6 hetente /..
.kb. egy éve tünetmentes vagyok.. /Ct, tumormarker/
., ..viszont, kialakult nálam egy neuropathia kórkép, ami abban nyilvánul meg, hogy nagyon zsibbadnak a kezeim /ujjak/ és a lábfejem.. szinte időnként görcsöl..
azt mondják, hogy ez a Cisplatin kezelés hatása miatt van.. de annak már elkellett volna ennyi idő alatt múlnia., ezért szedek millgamma kapszulát, kalciumot, magnéziumot/ van amikor peszgő tabl. formában/. újabban kaptam Thiogamma kapszulát, amit a cukrosoknak adnak, majd
kiderül, használt-e.. ezekre a panaszaimra,
.. eddig egy orvos sem tudott egyértelmű választ adni, hogy mi várható..
szeretném megkérdezni Gábortól, hogy a német fórumon volt –e ilyesmiről szó…

sajnos, számolnunk kell a különböző mellékhatásokkal a felszívódási zavarok miatt. /csont ritkulás, izületi problémák.. meg kitudja mik amire most nem is gondolunk/
.egyébként jól vagyok,aki nem tudja, hogy mi történt velem, nem nagyon veszi észre , hogy ilyen „tortúrában” volt és van részem-- Ildikó

adenocarcinoma · http://adenocarcinoma.blog.hu/ 2010.01.31. 23:28:39

@kozilium:
Szia Ildikó!
Terveim szerint legkésőbb február végére elkészülök a könyv (Essen und Trinken nach Magenentfernung => Evés és ivás gyomoreltávolítás után) fordításával, és akkor feltöltöm.
A német fórumot olvasgatva a B12 vitaminról megoszlanak a vélemények, na nem a szükségességéről, mert abban mindenki egyetért, hogy kell és, hogy injekció formájában szükséges! Hanem a gyakoriságáról, ezt mindenkinek be kell állítani, mert van, aki gyakrabban, (a leggyakoribb a kéthetente, stressz miatt), és van, aki ritkábban (a legritkább 3 havonta), adatja be a vitamint.
Szóval rengeteg egyedi véleményt olvastam, de egy dologban mindenki egyetért, kell a vitamin, és injekcióban, mert másként nem szívódik fel.
Nem tudom, (nem ez a szakmám) hogy az ideggyulladásod korképe kialakulhat-e a vitamin hiányából. A Cisplatin viszont tönkrevághatja egy időre az idegpályákat, ez tény. Van egy 56 éves férfi, akinek hasonló panaszai vannak, voltak, mint Neked. 2006 májusában kapták ki a gyomrát, Frednek hívják, ő is Cisplatint kapott. És ő írt a német fórumban egy bejegyzést erről, még 2007 márciusában, amire összesen 21 válasz érkezett. Végigolvastam mindet. (Időmből kitelik, és ha egy kicsit is segíteni tudok vele, miért ne?)
Szóval nem vagy egyedül a bajoddal.
Az első választ tannseer adta neki, ő is gyomornélküli, (már húszon… akárhány éve) ő Carbamazipin nevű gyógyszert kapott rá, amitől a dolog elviselhetőbb lett. De neki a tévesen kezelt cukorbetegség is közrejátszott (gyomoreltávolítás után megszűnt a diabétesz tünete), tehát más volt az ok, mint Frednek!
Aztán Sabine szólt hozzá a témához ő is ezt a borzalmat (Cisplatint) kapta, és neki is ezek a tünetei. Fred azt írta, hogy a rehabilitáción kapta azt az ötletet (csak így zárójelben jegyzem meg, hogy mi itt Magyarországon gyomoreltávolítás után azt sem tudjuk, hogy mi az a rehabilitáció), hogy töltsön meg egy műanyag dobozt különböző magokkal (bab lencse borsó), és gyalogoljon benne 10 percig, majd a zsibbadó kezeit is mozgassa ebben, markolássza a magokat, ezt heti kétszer-háromszor végezte és ez enyhítette valamelyest a gondját. Az orvosa azt mondta, hogy a panaszok enyhülése akár egy évig is eltarthat…
Sabinának meg azt mondták, hogy ez a mellékhatás az ára annak, hogy a kemo olyan jól sikerült. És hogy serkentse a vérkeringést, váltott zuhannyal, reflexmasszázzsal. Sabina utolsó bejegyzése ebben a témában 2008 októberében volt, azt írta, hogy a zsibbadás idővel alábbhagyott és ez nem csak az időnek, hanem egy 4 hetes B1 és B6 vitaminkúrának (ő sokkterápiát írt) volt köszönhető. Az onkológusa azt mondta, hogy szokatlanul sokáig tartott az idegek regenerációja, és idegerősítő gyógyszereket írt fel neki, extra mennyiségben. Hát ennyi.
Azért küldtem Frednek egy levelet ez ügyben, remélem, válaszol.
Ez van, ezt az infót tudtam összeszedni, és most fordítom tovább a könyvet…
Üdv Gábor

konzilium 2010.02.01. 01:57:27

Gábor! köszönöm szépen az infot..

érdekes a cukor, mert nekem megskalpolták a hasnyálmirigyem is,. tehát benne van az un. pakliban, hogy cukor betegség is lehet..bár a labor eredmények mindig normális határt mutatnak, viszont volt már arra utaló rosszullétem,, remegés stb. /ritkán/.
... lehet, hogy tovább kellene menni ezen a vonalon is egy alaposabb kivizsgálással .. lassanként kitalálom, és próbálom "előírni" az orvosoknak, mert úgy látom fogalmuk sincs, mit javasoljanak, bár nagyon segítőkészek és jóindulatúak..
,,most járok tornára, és masszázsra is.. egy vállizületi gyulladás miatt , ami nagyon nehezen akar rendbejönni,, ott is mondták, hogy ez a cukrosokra jellemző. /ez megütötte a fejem/..

van egy jól bevált receptem, próbáljátok ki:.. mindennap turmixolok 2-3 narancs, egy grapefruit. 1 banán és ha van mély hűtött gyümölcs /áfonya,. málna/ plusz
lehet hozzá avokádó krém / avokadó paradicsom, főtt tojás, egy kis fokhagyma szintén turmixolva/ pirítós kenyérrel.. fenséges és tápláló reggeli, vagy többszöri nasi, , ajánlom..

adenocarcinoma · http://adenocarcinoma.blog.hu/ 2010.02.01. 13:05:29

@kozilium:
A könyvben, amit fordítok szó van a korai és a késői dömpingről, ezeknek egyes tünetei nekünk gyomor nélkül élőknek olyan tüneteket okoznak mint a cukorbetegség.

kisvikk 2010.02.22. 11:52:27

Sziasztok!!

Már írtam,hogy nekem a nagypapámat műtötték tavaly nyáron,jól ment minden,gyorsan regenerálódott,kapott 2 kemót,ami megviselte,de utána előjöttek a nyelési nehézségek,pedig az újbóli nyelésteszt negatív lett,meg az állandó nem hányás,csak folyamatos köpködés,mert tele van slejmmel,vagy nyákkal,nem tudjuk!
figyelünk nagyon az étkezésre,de már sajnos csak nagyon keveset tud enni folyamatosan fogy,és az orvosok nem találnak nála semmit!ha esetleg vki tudna tanácsot adni,hogy mit lehetne enni,vagy mi segíthetne,vagy egyáltalán kihez lehetne fordulni,mert az orvosokat ehhez nem tudnak hozzászólni!
előre is köszönöm:Viki

Bakk Zoltánné Margó 2010.05.17. 15:39:06

Tavaj juniusban mütöttek mell daganattal ami sajnos rosszindulatu volt.Kemoterápiás kezelést kaptam doxorubicin és taxotere párositásban hat alkalommal.Utánna 28 sugárkezelést is kaptam ami január végén lejárt.A PET ct amit áprilisban végeztek a kezelések után nem mutatott semmi áttétet.A fizikai állapotom egész jó nem is lenne semmi problémám de a lábaimban főleg a bal oldalon itt voltam műtve sokszor érzem hogy a csontjaim fájnak. De egészen a talpamig.A kemók után másik nap mindig kaptam egy neulaszta injekciót a fehérvérsejt képzése miatt. Arra lennék kiváncsi hogy ez a csontfájdalom összefüggésben van e a kezelésekkel,és ha igen mennyi ideig tarthat ?Tisztelettel Bakk Yoltánné

adenocarcinoma · http://adenocarcinoma.blog.hu/ 2010.05.17. 17:01:44

@Bakk Zoltánné Margó:
hali Margó!
Sajnálattal kell megállapítanom, hogy fogalmam sincs. A dokit kell megkérdezni.
A PET CT egy alapos megbízható vizsgálat, ami kimutatná a borsószemnyi átétet is. Neked/Önnek ilyet nem mutatott ki, nem mondom hogy perdülj/ön táncra, különösen, ha fáj a lába/d. De azért ez egy biztató dolog. Nekem az egyik ismerősöm azt mondta, ha elmúltál negyven és egy szép napon arra ébredsz, hogy nem fáj semmid, akkor tutira meghaltál és a mennyországban vagy, ahol megkaptad újra a tökéletes testet, ami nem fáj és nem lesz beteg soha.
Különbséget kell tenni aközött hogy fájdogál valami, vagy, hogy ez valaminek a következménye, ezt inkább dokival kéne megbeszélni, ebben az ügyben tanácsot, nem tudok, és nem is akarok adni, ne haragudj/on rám de ez nem az én szakmám!
Üdvözlettel Gábor
süti beállítások módosítása