Elnézést, hogy már jó ideje nem írtam, de mint mindennek, ennek is oka van, elsősorban az hogy egy lusta disznó vagyok, nem gondoltam, hogy hallgatásommal többekben aggodalmat okozok. Nekik üzenem: "Nyugi még élek!" talán majd ha egy hónapig nem írok semmit akkor lehet aggódni... egyenlőre - több-kevesebb sikerrel - ezt a CT eredményt próbálom megemészteni.
 

 Lelet

Beküldő intézet:
                       Onkológia Kúraszerű ellátás (2. telephely)(fip. VI. (01A6K1201)
Beutaló Dg.:  
                              Gyomorszáj rosszindulatú daganata C1600
Vizsgálatok.

34454
                       Teljes has és medence CT vizsgálnia natív és iv. kontrasztanyag adását követőleg
34410
                       Agykoponya natív CT vizsgálata
34440
                       Mellkas CT vizsgálata natív
34480
                         Kiegészítő pont has vagy medence CT vizsgálata ív. kontra szí anyag adását követőleg (két vagy háromfázisú sorozat elkészítése

Koponya, mellkas, has-kismedence CT vizsgálata

Anamnesis: Npl. miatt totális gastrectomia történt ( szövettan: exulceralt adeno cc, pecsétgyürüsejtes részletekkel metastaticus nyirokcsomókkal a nagygörbület mentén, lymphangiosis carcinomatosa, perineuralis infiltratio). Az előző 2010.04.27-i vizsgálat a mellkasban és hasban számukban és méretükben is pathológias nyirokcsomókat igazolt. Jelen vizsgálatot kontrollként kérik.

Víz itatása után natív majd 110 ml Optiray iv. kontrasztanyag adásai követően többfázisú vizsgálatot készítettünk a koponyatetőtől a koponyabasisig, majd a mellkasbemenettől a symphysisig.

A középvonal nem dislocalt. A külső liquorterek frontálisan a beteg életkorához képest jelzetten tágabbak.

Egyebekben a külső és belső liquorterek életkornak megfelelő tágasságúak. A
IV. agykamra a helyén van, nem tágabb.
Az agyállományban körülírt eltérés, kóros kontrasztanyag halmozás nem figyelhető meg. Intracranialis vérzés nincs.
Összehasonlítva az előző 2010.04.27-i mellkas-has-kismedence CT vizsgálattal:

Jobb oldalon a II.,III. segmentum határán egy 10 mm-es, a
III. segmentumban a ventralis mellkasfal mentén egy 14x11 mm-es, egy 6 mm-es, a VI. segmentumban dorsalisan, ill. a pleura mediastinalis felszíne mentén egy 6 mm-es, ugyanezen segmentumban a laterális és dorsalis mellkasfal mentén egy-egy 4-5 mm-es, a VII. segmentumban egy 10 mm-es, a VIII. segmentumban egy 15x12 mm-es, a IX. segmentumban egy-egy kb. 6 mm-es és egészen basalisan ugyanezen segmentumban egy 5mm és egy 8 mm-es, döntően subpleuralis localisatiojú nodulus látható.
Bal oldalon az I/II. segmentumban egy 14x9 mm-es, a
VI. segmentumban centrálisán egy 10 mm-es, ugyanezen segmentumban perifériásabban egy 5 mm-es, az V. segmentumban egy 8 mm-es, a IX. segmentumban subpleuralisan egy 11 mm-es ill. mellette egy 11x7  mm-es nodulus látható.
Mindkét oldalon dorsalisan ill. subpleuralisan az alsó lebenyek szintjében sávszerű tejüveghomály látható, mely hipostasis következményének tartható. Pleuralis ill. pericardialis folyadék nincs.
A mediastinalisan és hilarisan korábban látott felszaporodott számú és
méretű nyirokcsomók változatlanul ábrázolódnak. Totál gastrectomia utáni állapot, az oesophago-jejunostomia anastomosisának varratsora a rekesz fölött figyelhető meg.
A máj nem nagyobb, benne körülírt eltérés, kóros kontrasztanyag halmozás nem látható. Az epehólyag folyadékot tartalmaz, benne hyperdens, CT-vel kőre utaló képlet nem figyelhető meg. Az epeutak nem tágabbak.
A lép kissé nagyobb, hilusi átmérője 43 mm, állománya homogén. A pancreas épnek látszik. A Wirsung vezeték nem tágabb. A vesék alakja, helyzete, nagysága szabályos. A bal vese kp. harmadában egy apró 5 mm-es hypodens éles kontúrú, kontrasztanyagot nem halmozó képlet figyelhető meg. Kő, üregrendszeri tágulat egyik oldalon sem látható. A mellékvesék épek.
Mesenterialisan ill. retroperitonealisan jelenleg is felszaporodott számú, megnagyobbodott
nyirokcsomók ábrázolódnak, gyakorlatilag változatlanul. A legnagyobb nyrokcsomók a truncus coeliacus eredésének magasságában a gyomor helyének megfelelően ábrázolódnak, 16x11 mm-esek. Szabad hasi folyadék nincs. A húgyhólyag kp. telt, fala nem vastagabb. A lumenében körülírt eltérés nem figyelhető meg. A prostata nem nagyobb.
Vélemény:
Intracranialisan kóros eltérés nem igazolható.
Összehasonlítva az előző vizsgálattal a mellkasban progressio látható: mindkét oldalon nóvumként értékelhető Multiplex nodulusok melyek az alapbetegség secunder manifeszticióinak tarthatók. A mellkasban és a hasban gyakorlatilag változatlanul felszaporodott számú és méretű pathollógias nyirokcsomók. Enyha fokú splenomegalia. Cista renis 1 s.
A felvételek a PACS rendszerén megtekinthetők.

 

Szerző: adenocarcinoma  2010.08.21. 11:28 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adenocarcinoma.blog.hu/api/trackback/id/tr632236818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása