A minap a honfoglaló nevű internetes játékkal ütöttem agyon az időmet… és ott beszélgettem egy hölggyel, akinek a lánya dietetikus. Küldött egy cikket, gondoltam feltöltöm…

 

A gyomor resectíó leggyakoribb következménye a dömping (dumping) szindróma, de szerencsére tartósan csak az esetek kb. 10%-ában marad fenn. A szervezet ugyanis többnyire alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz és a panaszok megszűnnek Jellemző tünetek:

   Bizonyos ételek elfogyasztása után - néha minden étkezés után - hasi görcs, puffadás, rosszullét j elentkezik.

   Szédülés, gyengeség, sápadtság, verítékezés, szívdobogás, remegés, száj körüli zsibbadás a velejárója.

A beteg legtöbbször kénytelen lefeküdni. A panaszok általában egy órán belül megszűnnek. Minél kisebb a gyomorcsonk, annál gyakoribb a dömping-szindróma, gyakran azonban nem függ a műtét jellegétől. A panaszok oka:

   A csonkolt gyomorból túlságosan gyorsan ürül ki a táplálék a vékonybélbe. A hirtelen megtelt vékonybélből a tápanyagok nem képesek elég gyorsan felszívódni, ezáltal a belekben nő a nyomás, gyorsul a béltartalom áthaladása, hasmenés következik be.

   A fel nem szívódott szénhidrátok serkentik a vékonybél utolsó szakaszának nyálkahártyájában számos hormonszerű anyag keletkezését, és ezek a vegyületek is szerepet játszanak a panaszok fellépésében.

   A vércukorszint a normális érték alá csökken, kifejlődik a hypoglicaemia, amelyet az ételben lévő szénhidrát indukál, másrészt a szervezetbe bejutott tömény szénhidrát felhígítására intenzív szekréció indul meg.

Az étrendi kezelés legfontosabb célkitűzése:

 

   a tápláltsági állapot helyreállítása

   a jó közérzet elérése

   a gyomorürülés lassítása

   a táplálék vékonybélbe való gyors bezúdulásának megakadályozása

 

Mivel a gyomor „tároló" és részben emésztő funkciója hiányzik, az ételek gyorsan zúdulnak a belekbe. Ezért alapvető szempont, hogy a beteg gyakran (minimum 6-szor) étkezzen, és egyszerre ne túl nagy adag ételt fogyasszon.

A fehérjék és a zsírok/lassítják a gyomorból való kiürülést, csökkentik a hasmenés kialakulását. A zsírok gyomorürülést csökkentő hatása nem minden esetben érvényesül gyomorműtétek utáni állapotban.

A zsiradékok közül ételkészítéshez inkább a növényi olajokat javasoljuk, kenyérre kenéshez a margarinfélék, light készítmények, vaj, vajkrémek egyaránt használhatók. A cukrok igen gyorsan bomlanak, fokozhatják a hasmenést, ezért mennyiségüket a diétában erősen korlátozni kell. El kell hagyni a cukrozott üdítőket, szörpöket, mézet, lekvárt, cukrász­süteményeket, csokoládét. Az ételek ízesítéséhez csak kevés cukrot szabad felhasználni. Ha a kis mennyiség is panaszt okoz, helyettesíthető mesterséges édesítőszerekkel (Polisett, Polisweet, Nutrasweet, Canderel), de nem használható fel a glukonon, mert a sorbit fokozza a bélperisztaltikát!

Az összetett szénhidrátok jól beillesztetek az étrendbe, mennyiségüket fokozatosan emelve. A kenyérfélék közül csak kezdetben adjuk a fehér kenyeret, esetleg másnaposán vagy pirított formában, majd fokozatosan emelve a mennyiséget próbáljuk ki a magasabb rosttartalmú félbarna, barna kenyerek fogyasztását is. A bennük lévő élelmi rostanyagok lassítják a gyomorürülést.

A folyadékok nagyon gyorsan beömlenek a vékonybélbe, ezért általában panaszt okoz, ha a beteg folyadékot és szilárd táplálékot együtt fogyaszt. A szükséges folyadékmennyiséget ne az étkezések során fogyassza a beteg, inkább az étkezések közötti időben. Ebédnél a levest is célszerű a szilárd étel után kb. fél-1 órával elfogyasztani.

A tej legtöbbször panaszt okoz, ezért átmenetileg csak minimális mennyiséget fogyasszon a beteg tejből, tejes italokból. A tejpor sok emberben panaszmentes táplálkozást eredményez. A savanyított tejtermékeket, kefirt, joghurtot is jobban tolerálják a tejnél. Sajtot, túrót fogyaszthat a beteg. Esetleg laktóz-mentes tej (Magic Milk) kipróbálása is javasolható. Étkezés után célszerű lefeküdni és egy órát fekve tölteni.

Az étrend feltétlenül legyen változatos, energiában gazdag, cukorban szegény, tartalmazzon nagy mennyiségű fehérjét, összetett szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Javasolt táplálkozási naplót vezetni, így könnyebben kiszűrhetők azok a nyersanyagok,

amelyek panaszt okoznak.

Az étkezési naplóban fel kell tüntetni:

az egyes étkezések időpontját,

az elfogyasztott étel nevét, mennyiségét, készítési módját

a jelentkező panaszok jellegét és időpontját.

 

Szerző: adenocarcinoma  2009.12.08. 20:43 Szólj hozzá!

Címkék: dumping szindróma

A bejegyzés trackback címe:

https://adenocarcinoma.blog.hu/api/trackback/id/tr211584425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása