Tegnap megvolt a CT vizsgálatom. Az egészségügy tényleg horror!

Persze csak annyi történt, hogy volt egy koponya CT időpontom július 29.-ére, akkor mentem az onkológiára vérvételes kontrollra is.

A nővérke - aki a kemót szokta beadni - rendes, vigyáz a vénáimra, mielőtt levette volna vért mondtam neki, hogy most vérvétel után megyek koponya CT-re is, erre egyből betett egy branült, és azon keresztül vette le a vért a kontrollhoz, merthogy a CT miatt majd úgy is szükség lesz rá. Így aztán 29.-én odaállítok branüllel a karomban a röntgenosztályra, és megkérdezem, hogy megoldható lenne-e, hogy egyszerre elvégezzék mind a három testrész vizsgálatát, most a koponya mellé a has-mellkas vizsgálatot is. Azt mondják, megoldható, de nem most, mert nem fér bele, az időbe. Majd 9.-én, amikor jönnöm kell a has-mellkas CT-re akkor majd egy füst alatt a koponyát is. „Tök jó” gondoltam, egy kontrasztanyaggal kevesebb kerül a szervezetembe. Így aztán azzal a lendülettel ki is húzták az onkológián gondosan behelyezett csövecskét.

Tegnap eljött a nagy nap reggel nyolcra mentem, éhgyomorra… na ja, nem is olyan vészes éhgyomorra menni, annak akinek nincs…

Szóval odaállítottunk a feleségemmel, odaadom a beutalókat, (mind a hármat!), azt mondja a hölgy, hogy egyszerre nem enged a rendszer három vizsgálatot. Mondtam, ehhez nem értek, de Önök mondták, hogy ez lehetséges. A nővérke elviharzott, megkérdezte, kiderült mégis megoldható… Na hála Istennek, mondom magamba, mégis megúsztam egy szúrást, meg egy plusz kontrasztanyagot. Kb. háromnegyedórás várakozás után kaptam egy kis sima vizet, hogy igyak, csodálkoztam, mert nem volt ánizsos íze, csak sima csapvíz, pedig már egészen megkedveltem a „magyar uzót”. Ittam egy-két pohárkával, a vízből aztán behívtak. A szokásos feküdjön az asztalra nadrágot combközépig letolni, ing maradhat… Jött a kontrasztanyag nélküli vizsgálat, ezen megint csodálkoztam, mert korábban, máshol már eleve úgy fektetnek az asztalra, hogy a branült előre beteszik, biztosabban meg tudják támasztani a kart, és a páciens sem mozdul el, a két vizsgálat közt. De itt nem! Megvolt a kontrasztanyag nélküli vizsgálat és akkor, jött a nővérke, hogy na akkor ő most beteszi a branült. Hát hogy is mondjam? A keskeny asztalról oldalra kinyújtott enyhén ingó karommal próbálkozott. Mellészúrt, azt mondta pocsék vénáim vannak, biztos a sok kezeléstől már tönkrementek, és azt is mondta, hogy ő nem szúr meg engem többször majd a kolleganő… hát a kolleganő aztán tényleg elkezdett szurkálni… esküszöm tűpárnának nézett… aztán egyszer csak azt mondja: Sikerült! De mégsem! Le kellett állítani a gépet, mert, a kontrasztanyag nem a vénámba folyt, hanem mellé a karomba, ami ezáltal visszanyerte azt a vastagságát amilyen egy éve volt, amikor még büszke 95 kg-mal dicsekedhettem. Szóval lett bicepszem rendesen meg olyan alkarom, hogy csak na, de nem éreztem, hogy feszített volna. Végül a kézfejembe sikerült találni egy elfogadható vénát. A 15 perces vizsgálatból, lett egy órás kínlódás, úgy látszik most volt rá idő. (valószínű 29.-én branülel a karomban kevesebb idő lett volna…)

Ez eredményt majd elemzés után elküldik az onkológiára, hiába mondtam, hogy szeretnék én is kapni egy CD-t és a feleségem majd bejön érte, azt mondták nem lehet… utálom, ha hülyének néznek, de nem vitáztam… ha nem lehet, hát nem lehet… minek erőlködjön ott az ember, ahol nem lehet? (biztos erre sincs idő… vagy keret?)

Ma délelőtt felhívtuk az onkológust az eredményért. Szar lett. Engem nem ért váratlanul a dolog, már előre mondtam a feleségemnek, hogy most szünetet kérek, mert bár igaz hogy köhögök, és áttét van a tüdőmön, de már nem bírom úgy a kemót, mint egy éve. Meg a vénáimnak sem árt egy kis regenerálódás nem is beszélve a karomról, amit hiába borogattunk még ma is kétszer akkora, mint a másik. Még jó, hogy az egész vizsgálat előtt egy nappal, vasárnap, mise után kis családommal el voltunk kirándulni, Esztergomban. Ez ad nekem erőt, különben nem bírnám.

Az onkológustól kaptam egy hónapnyi pihenőt, majd szeptemberben megyek legközelebb.

Szép kis ajándék ez! Ma van a házassági évfordulónk…

 

Szerző: adenocarcinoma  2010.08.10. 17:40 16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://adenocarcinoma.blog.hu/api/trackback/id/tr282212795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lillith7 2010.08.10. 19:51:43

Nagyon sok boldogságot kívánok nektek, és nagyon sok erőt, kitartást! És a humorod sose hagyjon el! :)

konzilium 2010.08.11. 00:57:08

Gáborkám!

.. majdnem csúnyát írtam ide, a Ct eredménye miatt..

..semmi feladás, csak bizakodás, meg erőt Neked.. Ildikó

Bézsé 2010.08.11. 12:03:34

Gáborunk!
Az a szó, hogy nem bírom, az nem létezik a mi szótárunkban! Azt a sok erőt, bíztatást, segítséget amit tőled kaptunk, azt szeretném én, és szerintem mindannyian akik itt vagyunk visszaadni ezekkel sorokkal. Te mondtad "csak pozitívan!" akkor? Te(sem) nem mondhatsz nemet! Kis erőgyűjtés és indulhat az újabb roham. Meglátod győzni fogunk. Győznünk kell!!!
Ölelünk Laci Zsuzsa Anetta

Ui: holnap mi is megyünk CT-re, majd jelentkezem

adenocarcinoma · http://adenocarcinoma.blog.hu/ 2010.08.11. 16:45:23

Nyugi, nincs gáz, még lélegzem, és még egy jó darabig nem is tervezem abbahagyni.
De minek írnék mást mint ami van? Nem érdemes rózsaszínben feltüntetni a világot, az olyan amilyen. Ez egy Korrekt blog, és az is marad!
Tapasztalat... élményanyag!
Felfogásom szerint, és ezt már azt hiszem valahol itt is leírtam, nincs különbség a rákos, és az egészséges ember közt, mindkettő kukaceledel, ez csak idő kérdése...
=> és mint azt tudjuk az idő az úr... :-)

Bézsé 2010.08.13. 14:38:37

Sziasztok!
Úgy tűnik a második csatát is megnyertük, de tudjuk a háborúnak még nincs vége.

Pixyke 2010.08.25. 23:46:58

Sziasztok!
Apukámat a múlt héten műtötték gyomorrákkal, háromnegyed gyomrát vették ki. A könyvet amit lefordítottál áttanulmányoztam és nagyon köszönöm! Beszéltem a kórházban a dietetikussal ő viszont mondott pár dolgot amik kérdésesek a számomra. Ő pl. azt mondta, hogy 6 hét múlva lehet próbálkozni olyanokkal mint pl. a bab, borsó, lencse, káposzta, karfiol, hagyma... Mi a Véleményed / Véleményetek? Nektek mik a tapasztalataitok?
Készítettem egy részletes táblázatot és étrendi tanácsokat, recepteket, ha érdekel valakit elküldhetem e-mail-ben.
Mindenkinek minden jót Kívánok!
Pixyke

konzilium 2010.08.26. 10:23:45

@Pixyke:

..kicsit lapítok, mert én minden olyat fogyasztottam ami a "tabu" kategóriába tartozna.. pld. kemo alatt a kedvencem volt /már amit megtudtam enni/ a fött kukorica, és képes voltam a sóletet is "megkívánni"- ezek adtak akkor energiát-, és azóta is fogyasztok mindent , többek között a K-betűsöket is, amiért időnként lelkiismeret furdalásom is van..de eddig még nem volt semmitől semmi bajom... hát ennyit tudok Neked ebben a helyzetemben /teljes gyomornélküliség/ üzenni.. javulást kívánva apukádnak.. üdv. Ildikó

adenocarcinoma · http://adenocarcinoma.blog.hu/ 2010.08.26. 13:12:56

szia => @Pixyke:
Először is örülök, hogy idetaláltál,
háromnegyed gyomor... irigykedek azért az egy negyedért... merthogy mégis csak maradt valami... ott azért vannak enzimek, meg minden... (szóval a azért mégsem gyomor-nélküli)
A könyvről nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez csak egy irányelv nem kell szó szerint betűről betűre betartani, de mégis csak több annál, mint amit a legtöbbünknek mondtak "egyen igyon ami jól esik" honnan a fenéből tudná az ember, hogy mi esik jól gyomor nélkül?
Ez egy új helyzet, amit meg kell, és meg is lehet emészteni... ehhez próbál segítséget adni a könyv.
Most már így egy év után én is azt mondom mint Ildikó mindent meg tudok enni, amit egy gyomros :-)
Apukádnak miért csonkolták a gyomrát?
Szeretném, ha megosztanád velünk sorstársakkal a receptjeidet tanácsaidat küld el nekem, és akkor feltöltöm ide az egészet, bízva abban, hogy ahogy Te is idetaláltál más is megtalálja, előre is köszönjük.
üdv Gábor

Pixyke 2010.08.26. 13:34:52

@adenocarcinoma:
Szia!
Sajnos nem találom az e-mail címed...hova küldjem?
Gyomorrákot állapítottak meg nála, de a műtétnél úgy ítélte meg az orvos, hogy a háromnegyedét elég kivenni... Apukám minden mellett cukorbeteg és magas vérnyomásos, úgyhogy Neki még speciálisabb étrendet dolgoztunk ki a dietetikussal. Lehet, hogy más is ebben a cipőben van, elküldeném amit összeszedtem...a többiről majd a későbbiekben írok...
Üdv.Pixyke

adenocarcinoma · http://adenocarcinoma.blog.hu/ 2010.08.28. 10:10:23

@Pixyke: szia!
az e-mail címem : adenocarcinoma@index.hu
Jó, hogy van egy ilyen segítőkész dietetikus a közeletekben. Várom az étrend leírását.
üdv Gábor

Pixyke 2010.09.05. 12:50:23

Sziasztok!

A Culevit-ről mi a véleményetek? Van esetleg valakinek személyes tapasztalata vagy hallott-e valaki személyes tapasztalatokról?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Bézsé 2010.09.06. 13:19:07

@Pixyke:
Szia!
Mi végig szedtük a kemo és a sugár alatt, napi 12 szemet. Hogy ettől e vagy csak szerencsénk volt nem tudom, de a kezelés mellékhatásai nem jelentkeztek. Se hányinger-hányás, se hajhullás stb. csak a gyengeség. Gyomor nélkül elék nehéz a rengeteg gyógyszert szedni, és sajnos ez nekünk "gyomorégést" okozott (rá is van írva)ezért abba kellett hagynunk. Kb 6-8 dobozzal azért megettünk. folyt.köv

Bézsé 2010.09.06. 13:24:32

@Pixyke:
Én hittem benne. Ha közvetlenül a Culevitesektől veszed úgy a legolcsóbb. Patikákba 1000 Ft -t is rátesznek.
A krémet is használtuk a sugár alatt és a nővérek nem hittek a szemüknek. Semmi elváltozás nem jelentkezett pedig kellett volna, azt mondják.
Nem akarlak rábeszélni, ugyanis én vagyok a világ legszkeptikusabb embere,
de van az a pillanat amikor hinned kell.

atika1978 2012.03.27. 14:11:54

Neked legalább van feleséged ...

atika1978 2012.03.27. 14:13:33

@Pixyke:
Még nem próbáltam az avemárt igen hízlal de jó volt kemo mellé...
Kérdeztem az onkón, hogy milyen azt mondják sokaknak segít.

francsiska 2012.06.23. 22:05:58

Én szeretnék hizni mert csak 42 kiló vagyok.Igaz hogy az avemártól lehet hizni?Mert akkor én is szedném.20 kilót fogytam a műtét után és csak 4 jött vissza az 5 év alatt. Vagy van valakinek jobb ötlete?
süti beállítások módosítása